Vaskeri-booking

søndag 22. april 2018

Brann i leiligheten – er du forberedt?


Du sitter i stuen og merker en litt rar lukt. Det lukter litt svidd. Det kommer fra kjøkkenet. Kjelen! Du har glemt å slå av oven og kjelen har blitt overopphetet og det har utviklet seg til en brann.

Brann i leiligheten kan oppstå på mange måter. Det kan være skjøteledninger, overbelastninger, gammelt elektrisk utstyr eller utstyr uten CE-merking. Mange branner starter på kjøkkenet.

Hva skal du gjøre?
-        Prøv først å slukke selv. Enten med slukkeskum på boks eller pulverapparatet. Annet som kan være aktuelt er brannteppe eller legge på lokket på kjelen dersom det er en kjelebrann.
-        Dersom du ikke får til å slukke brannen: Kom deg i sikkerhet. Dette kan være så enkelt som å gå ut i oppgangen, og LUKKE døren til leiligheten. Man ønsker ikke å forbli i leiligheten på grunn av røyken.
-        I sikkerhet kontakter man brannvesenet og varsler naboer. Rekkefølgen er ikke viktig.

Det er svært viktig at man lukker døren. Dørene til leilighetene er branndører som hindrer spredning. I tillegg er det viktig at brannen ikke får frisk oksygen eller at røyk sprer seg ut i oppgangen som er rømningsvei. 

Vær forberedt – tiltak
-        Sørg for at du har slukkemidler og at alle vet hvor disse er. Alle skal ha et obligatorisk pulverapparat. Dette må vedlikeholdes. Vurder innkjøp av slukkespray og brannteppe.
-        Kontroller røykvarsleren. Alle leilighetene skal ha en. Øke mulighetene dine til å øke brann tidligere ved å installerer flere.
-        Kontroller ditt elektriske utstyr. Er det CE-merket? Gammelt og slitt? Dropp skjøteledninger og få installert flere stikkontakter.

I nye bygg er det påkrevd med dørpumper for å lukke dører og felles varslingsanlegg.