Vaskeri-booking

mandag 23. april 2018

Brann i oppgangen – løper du ut i en dødsfelle?


Du er i leiligheten din når du hører en røykvarsler. Det kommer ikke fra din egen leilighet. Etter en liten stund merker du også en røyklukt. Går du ut for å undersøke?

Trappegangen er den viktigste rømningsveien vi har i tilfelle brann. Men noen ganger kan rømningsveien være en dødsfelle. Barnevogner kan på grunn av en sigarettsneip bli overtent i løpet av sekunder, og røyken er svært giftig. Hensatte gjenstander på kjeller og loft er både rotete og en brannfare. Brann fra naboleiligheter kan spre seg, særlig hvis døren ikke har blitt lukket etter rømming. Ikke autorisert el-arbeider kan føre til brann også i sikringsskapet.

Hva skal du gjøre?
-        Ikke gå rett ut i oppgangen. Kjenn på døren og dørhåndtaket først. Er denne varm? Hvis ja, hold døren lukket. Den må ikke åpnes for å unngå å tilføre oksygen til brannen og for å unngå å puste inn røyken.
-        Hvis døren ikke er varm, og du åpner døren men likevel oppdager røyk i gangen, gå inn igjen!
-        Varsle brannvesenet.
-        Her skal du ikke nødvendigvis ut, men forbli i leiligheten til hjelp kommer eller røm ut på balkong dersom du har dette.
-        Ingen balkong? Gå til et vindu, gjør deg synlig, få kontakt med andre dersom de er utenfor.
-        Her du en balkong kan du gå ut på denne, dersom det ikke kommer røyk/ild fra naboleiligheter ut på denne.
-        I 4. og 5. etasje har alle leilighetene tilgang til en brannbalkong som gjør at man kan rømme via nabooppgangen. Gjør deg kjent med forholdene for din leilighet.
-        Lukk alle dører og vinduer før evakuering.

Vær forberedt – tiltak
-        Bidra til orden og ryddighet. Ikke sett igjen gjenstander i fellesarealet. Ikke parker barnevogner i oppgangen.
-        Bruk kun autoriserte elektrikere.
-        Gjør deg kjent med hvilke rømningsveier du har.