Vaskeri-booking

søndag 22. september 2019

Problemer med rotter og lukt


Siden vi i sommer fortalte om problemer med rotter i søppelskuret, er mange tiltak blitt gjennomført. Blant annet ble det tidlig plassert ut rottefeller og åtestasjoner. Åtestasjonene virker over tid, mens fellene virker mye mer direkte. Nå ser vi at begge deler har hatt effekt på bestanden. 

I alt har 12 rotter blitt tatt i rottefeller, minst en rotte har blitt tatt av en nabokatt og to rotter har dødd på grunn av åtestasjonene.

Søppelskuret har blitt ryddet flere ganger, loftet over søppelskuret er ryddet ut og hageboden er ryddet nesten helt ut, slik at tidligere gjemmeplaser for rottene ikke lengre er så attraktive. 

Inne i søppelskuret er alle tre containere byttet ut. Den ene manglet en bunnpropp, noe som gjorde at rottene kunne klatre inn fra bakkenivå, og alle tre manglet lokk. Alle har nå lokk, og lokket er stilt opp mot veggen mot naboen, slik at søppelposene ikke havner så raskt på bakken. 

Det er nå noe tid siden en rotte gikk siste i en av rottefellene, og inne i søppelskuret ser vi nå mye mindre tegn på rotter enn for bare en måned siden. Likevel lukter det fortsatt mye. Dette kan skyldes materiell som ligger i kledningen til søppelskuret, tidligere rottelort og urin, men det skyldes også dårlig søppelhåndtering fra vår side. 

Alle de tre containerne, som altså var nye for forholdsvis kort tid siden, er nå tilgriset og det lukter. Det er primært matposer med dryppende innhold og poser som havner på bakken som er årsaken til dette. 

Styret tror det er nødvendig å gjøre noe mer permanent med vår søppelhåndtering. Styret har innhentet tilbud på nedgravde container-løsninger. Dette er veldig gode løsninger med tanke på renhold, orden, lukt og skadedyr men de er dyre å etablere. Derfor ønsker vi første omgang å prøve noe enklere og billigere. 

I Mogata 3, vis-à-vis vår søppelskuret vårt i dag, har de en helt åpen løsning. Vi tror det er en ide også for oss. Rett og slett ha containere litt bedre tilgjengelig. Styret ser for seg at søppelskuret rives helt eller delvis slik at det blir en mer åpen løsning. Det vil gi rottene færre steder å gjemme seg, det vil bli lettere å kaste riktig, og det blir mer åpent og bedre plass i gjennomgangen til Mogata.