Vaskeri-booking

torsdag 15. september 2022

Strømpriser

Alle snakker om strømprisene om dagen og vi er dessverre intet unntak. Det er krig i Europa og det er sterk inflasjon, særlig drevet av de skyhøye energiprisene. Dette må vi ta hensyn til når vi nå igjen snart går inn i en fyringsperiode og skal budsjettere for neste år. Her i borettslaget skal varmtvann og fyring dekkes gjennom felleskostnadene, men det er viktig å vite at vi betaler for den faktiske bruken. Felleskostnadene er en forskuddsbetaling.

Da årets budsjett ble satt opp i november 2021, ante vi bare såvidt konturene av det vi ser i dag og det er som kjent vanskelig å se inn i fremtiden. Nå vet vi hva som skjedde. I 2020 brukte vi 300 000 kr på strøm, men 2020 var ikke et normalår. Strømprisene var unormalt lave i 2020, tidvis rundt 0. Vi valgte å nesten doble utgiftene fra 2020 og la oss på strøm- og fyringsutgifter på 500 000 for hele året i 2022. Så kom desember 2021 og prisene gikk i været. Desemberregningen (uten strømstøtte, den ble først godskrevet i 2022) kom på ca. 240 000.

Når vi nå gjør opp status, har vi brukt 400 000 kr så langt i år på strøm (strømstøtten er medregnet - så langt i år utgjør den ca. 265 000). Vi nærmer oss dermed budsjettgrensen og det er før fyringssesongen i det hele tatt er begynt. Gjennomsnittet av kraftforbruket i månedene august-desember ligger på 250 000 kWh de siste tre årene. Hvis vi ganger med en pris på 2 kr kWh (medregnet avgifter og fratrukket strømstøtte), lander vi på en total på 900 000 for 2022. Dette skulle tilsi en merkostnad per leilighet på ca. 400 kr i måneden.

I 2021 besluttet styret som et enkelt strakstiltak at de strømslukende tørkeskapene skulle frakboles. Disse kunne fort bruke mange titalls kWh på en tørkerunde. Styret ser på muligheter til å få forbruket ytterligere ned og tar gjerne i mot råd. Dessverre er vi ikke i en situasjon hvor vi kan gjøre dyre investeringer akkurat nå. Det aller viktigste vi kan gjøre nå og når varmeanlegget settes på, er:

  • Ikke fyr med åpne vinduer
  • Skru av/demp varme når du ikke er hjemme
  • Slukk lys i vaskeri, hobbyrom og bod etter bruk
  • Ikke bruk mer varmtvann enn nødvendig
  • Ta kortere dusjer, skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo
  • Har du oppvaskmaskin, ber vi deg om å bruke den til oppvask - det er mest effektivt

Sammenliknet med sommermånedene i fjor, brukte vi ca. 35% mindre strøm i år. Flere har nok vært bortreist i år enn i fjor, men likevel: Det er bra! Fortsett slik! Tiltak hjelper.